Adakah anda menjual hamster?

Kami menjual pelbagai jenis Hamsters di Pet Lovers Center. Harap maklum bahawa pembekal kami hanya dapat menghantar sebilangan kecil haiwan peliharaan ke cawangan terpilih.

Di manakah ianya boleh dibeli;

Untuk melihat stok haiwan tersebut, sila rujuk lokasi cawangan kami dan hubungi  staf cawangan untuk mengesah stok dan baka yang ada.

Berikut adalah beberapa maklumat mengenai hamster untuk memberi anda permulaan dalam mengenali mereka dengan lebih baik!

Hamster adalah makhluk yang aktif pada waktu malam dan menikmati masa tidur sepanjang hari. Haiwan ini diklasifikasikan sebagai keluarga tikus berasingan mereka sendiri. Walau bagaimanapun, hubungan mereka dengan tikus lebih dekat daripada para saintis yang pernah berfikir, jadi kini mereka tergolong dalam keluarga Cidetinae subfamili Muridae. Subfamili ini terdiri daripada 18 spesies hamster yang berasal dari Eropah dan Asia.

Makanan hamster yang ideal harus mengandungi campuran biji, biji-bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran yang seimbang. Walau bagaimanapun, hamster Campbell's Dwarf sangat terdedah kepada diabetes. Oleh itu, makanan manis seperti buah-buahan harus dielakkan.

Sifat keperibadian;

Hamster sesuai untuk dijadikan salah satu haiwan peliharaan kerana mereka lembut dan senang dijaga. Sebilangan besar mereka aktif dan suka berjalan. Oleh itu, disarankan untuk menyediakan sangkar yang luas dilengkapi dengan mainan yang bersesuaian.

Perkara lain yang perlu diperhatikan ialah terdapat beberapa jenis hamster, masing-masing mempunyai kebiasaan dan sifat yang unik. Walaupun hamster dwarf sangat ramah dan saling seronok bersama satu sama lain, hamster Syria lebih suka bersendirian. Syria lebih cenderung untuk bergaduh dan saling menyakiti ketika ditempatkan dalam satu kumpulan.

Hamster cepat membiak, justeru itu, dinasihatkan untuk meletakkan sama jantina di dalam satu sangkar.

Data Biologi (Fakta ringkas)

Jangka hayat: 1-3 tahun

Berat badan jantan & betina dewasa: 80-150 gram bergantung kepada baka

Penggunaan makanan Purata 7-12 gram sehari

Kematangan seksual: 4-8 minggu bergantung pada baka

Tempoh kehamilan: 15-25 hari bergantung pada baka

Walaupun hamster pada umumnya adalah haiwan peliharaan yang tidak memerlukan kos yang tinggi, beberapa baka hamster lebih cenderung kepada penyakit seperti penyakit ekor basah dan diabetes. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jenis hamster dan keperluan penjagaan khusus mereka, sila hubungi Pet Consultant kami yang ramah atau rujuk pada doktor haiwan!

Adakah artikel ini membantu?
4 daripada 7 mendapati ini berguna

Artikel dalam seksyen ini

Hantar Permintaan
Sila lengkapkan borang ini dan kami akan kembali secepat mungkin.
Cari kami di WhatsApp
Jika anda lebih suka untuk menghantar mesej kepada kami melalui komunikasi mudah alih, sila berasa bebas untuk menghantar teks kepada kami di +6010 312 9877!