Penyimpanan Keselamatan Makanan

Untuk maklumat yang lebih terperinci mengenai variasi warna atau penampilan dalam makanan haiwan peliharaan, sila rujuk kepada bahagian FAQ kami: Mengapa makanan haiwan peliharaan saya kadang-kadang mempunyai warna atau penampilan yang berbeza?

Sentiasa mementingkan untuk membaca arahan penyimpanan pada pembungkusan setiap produk untuk memastikan keselamatan haiwan peliharaan anda. Pet Lovers Centre tidak dapat menjamin keadaan makanan itu selepas seminggu dibuka dari pembungkusannya yang asal.

Ini berlaku untuk semua makanan yang telah ditutup semula yang memerlukan Pet Lovers Centre untuk membuka pembungkusannya yang asal. Sila ambil perhatian bahawa cara anda menyimpan makanan dan snek/treats boleh mempengaruhi keadaannya. Penyimpanan yang tidak betul boleh menjadikan makanan mudah diserang oleh serangga atau menyebabkan makanan itu menjadi keras.

Penyimpanan yang betul bagi makanan haiwan peliharaan membantu mengekalkan keselamatan, nilai pemakanan, rasa, warna, tekstur, dan kualiti makanan. Faktor seperti udara, kelembapan, dan suhu tinggi boleh mempengaruhi kualiti makanan sekiranya tidak disimpan dengan baik.

Kami mengesyorkan agar semua beg yang telah dibuka harus disegel dengan betul menggunakan klip beg setelah dibuka. Ini akan mengurangkan pendedahan kepada udara yang boleh menyebabkan pencemaran dengan bakteria.

Anda juga boleh menyimpannya dalam bekas kedap udara dengan penutup berkunci untuk memastikan kebarangkalian kelembapan dan serangga masuk serta mencegah makanan haiwan peliharaan anda menjadi keras. Adalah lebih baik menyimpan makanan dalam pembungkusan asal kerana beg boleh memberikan penghalang tambahan untuk mengelakkan ketengikan. Menyimpan bekas makanan bersih antara pengisian yang boleh mengelakkan pencemaran bagi makanan segar. Untuk mengekalkan kualiti pemakanan, ia harus diletakkan atau disimpan di tempat yang sejuk dan kering atau seperti yang dinasihatkan pada pembungkusan produk.

Sebaliknya, makanan tin boleh bertahan berbulan-bulan, malah bertahun jika tidak dibuka atau seperti yang dinyatakan pada tarikh luput produk. Sebarang gelembung udara, lekuk dalam atau pembengkakan boleh menjadi tanda pertumbuhan bakteria, dan tin yang telah dibuka harus disimpan dalam masa 24 jam jika haiwan peliharaan anda tidak habiskan dalam satu hidangan. Ia harus ditutup dengan penutup yang sesuai dan disimpan dalam peti sejuk tidak lebih dari 3 hari atau seperti yang dinyatakan pada pembungkusan. Peti sejuk harus dijaga pada atau di bawah 4 darjah Celsius.

Produk yang cenderung tumbuh kulat harus dijauhi daripada keadaan panas dan lembap. Contohnya, laktosa dalam bahan tenusu adalah higroskopik (lebih cenderung menyerap kelembapan dari udara).

mceclip0.png

Adakah artikel ini membantu?
1 daripada 1 mendapati ini berguna

Artikel dalam seksyen ini

Hantar Permintaan
Sila lengkapkan borang ini dan kami akan kembali secepat mungkin.
Cari kami di WhatsApp
Jika anda lebih suka untuk menghantar mesej kepada kami melalui komunikasi mudah alih, sila berasa bebas untuk menghantar teks kepada kami di +6010 312 9877!